Tako bo morda lažje razumeti zgodbe o delnicah, hipotekah, bankah in finančni krizi ….., ki temelji izključno na človeškem pohlepu.

Bilo je nekoč, ko je nekje v neko vas prišel neznanec. Vedel je, da tam živi na stotine divjih konj. Vaščanom je tako ponudil 10 dolarjev za vsakega konja, ki ga bodo zanj ulovili. Vaščani so z navdušenjem sprejeli neznančevo ponudbo in se nemudoma odpravili na lov.

Mož je nato od njih odkupil na stotine konj, ki so jih ti uplenili in ko se je število konj naokoli zmanjšalo, so jih vaščani prenehali loviti. Neznanec je zato dvignil svojo ponudbo in vaščanom ponudil 20 dolarjev za vsakega konja.

Vaščani so se brez oklevanja ponovno podali na lov. Število konj je še bolj upadlo in ljudje so se spet vrnili h kmetovanju. Mož je zato ponudbo povečal na 25 dolarjev in sčasoma je konj ostalo tako malo, da je bilo skoraj nemogoče najti še kakšnega. Mož je potem objavil novo ponudbo. Za vsakega konja je vaščanom ponudil 50 dolarjev. Hkrati je moral zaradi posla odpotovati in za odkup konj je pooblastil svojega pomočnika.

Ker šefa ni bilo, je pomočnik vaščanom dal ponudbo: “Poglejte vse te konje v ogradah, ki jih je zbral moj šef. Prodam vam jih za 35 dolarjev in ko se šef vrne v vas, mu jih  prodajte za 50 dolarjev za vsakega”. Vaščani so se res organizirali. Zbrali so vse svoje prihranke in odkupili vse konje. Nikoli več niso videli ne moža, niti njegovega pomočnika, ostalo je le vse polno konj.

Sedaj boste morda lažje razumeli zgodbe o delnicah, hipotekah in bankah, ki jih je zadnja leta vse polno; morda vam bo tudi lažje razumeti zgodbe o vzrokih svetovne finančne krize, prepričan pa sem,  da vam bo jasno, da gre za zgodbo o konjih.

Vir: prepisano od neznanega avtorjaPostanite finančno svobodni

KONTAKTIRAJTE NAS